Transistörlü Flip-Flop Devresi

10 Nisan 2009 Cuma

Hafta sonu bu devreyi yapıp breadboard'dan bir görüntü vermeyi düşünüyorum (zamanım olursa).
edit: söz verdiğim gibi :) 11.04.2009 - 18:10

22 yorum:

Sercan dedi ki...

Ömrümü Çürüttü Amq Elektronigi :D

MeLaNCHoLy dedi ki...

İçimize sı.mıstı bu devreler gecen sene :/ son sene Jal çıktı başımıza :/

Anonymous dedi ki...

Ahh ahhh Tuzla Teknik Lisesinde okuduğum yıllar geldi aklıma. Bunun asıl adının "Kararsız Multivibratör" devresi olduğunu biliyorsundur.

Anonymous dedi ki...

bu devrede yollarda ve aletlerde (transistor kondansatör direnç led) neler oluyorda bu ledler sırayla yanıyor açıklarsanız çok makbule geçer.( örneğin sağdaki led yandığında hangi transistörde akım var, hangisi akım geçirmiyor..hangi kondansatör dolu hangisi boş (ya da doluyor ya da boşalıyor) ..teşekkürler..

Anonymous dedi ki...

bu devrede yollarda ve aletlerde (transistor kondansatör direnç led) neler oluyorda bu ledler sırayla yanıyor açıklarsanız çok makbule geçer.( örneğin sağdaki led yandığında hangi transistörde akım var, hangisi akım geçirmiyor..hangi kondansatör dolu hangisi boş (ya da doluyor ya da boşalıyor) ..teşekkürler..

desquner dedi ki...

çalışma prensibini soruyorsun sanırım açıklayayım.Genel olarak flip flop devrelerin çalışma prensibi şöyledir;

transistörleri iletime sokacak bir gerilim olmadığından ledler sönük ilk olarak.Sende bilirsinki Kondansatörler normalde boştur.beslemeyle birlikte kondansatörler çok akım çekmektedirler.İki kondansatörden biri diğerinden daha önce dolacaktır.Üzerinde bulunan gerilimlede bağlandığı transistörü iletime geçirecek.Baz akımından dolayı kondansatörü boşaltacaktır.
Bunların ışık verme süreleri direnç ve kondansatörlere bağlıdır.
Daha sonra işte bu bittiğinde bu sefer diğer kondansatör transistör ve led üçlüsü bu olayı tekrarlar.

Öğrenci anlatımı bu kadar oluyor :]

Anonymous dedi ki...

desquner, öncelikle ilgilendiğin için çok teşekkürler ve sağol..elektroniğe çok yeni başladım.. bilgi ve tecrübe olarak çok gerideyim..ama sürekli bir şeyler okuyarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum..her bir devre elemanının ne işe yaradığını az çok kavradım..ama biraraya gelip bir ekip çalışması yaptıklarında nasıl işbirliği yaptıklarını anlayabileceğim bu basit (benim için basit değil) devre benim bir adım daha ilerlememi sağlayacak..senin yazdıklarının bir kısmını zaten biliyordum, bir kısmını da şimdi öğrendim..ama benim gibi acemi birinin aklında hala soru işaretleri var..biraz daha açıklamada bulunursan çok sevinirim..örneğin büyük dirençler ne için orada varlar ? kondansatörün biri dolarken ya da boşalırken öbürü nasıl bekliyor? aynı anda iki led niye yanmıyor?

internette şöyle bir site buldum ..

http://talkingelectronics.com/FreeProjects/5-Projects/Page16.html

çok güzel açıkladığını tahmin ediyorum..(ama maalesef ingilizce.. ve benim ingilizcem yeterli olmadı)..

keşke her konuda yeterli türkçe kaynak olsa..mesela elektrik ve elektronik konusunda az hobisi olan eminim bana çok geridesin der..haklıdır da..ama maalesef internette yaptığım aramalarda ya çok basit seviyede devre elemanları anlatılıyor.. ya da çok ağır ve profosyonele yakın hobiler mevcut..ortası yok..flip flop un en iyi türkçe açıklaması senin yaptığındır belki de..yeniden sağol..

desquner dedi ki...

Bende elektronikte yeniyim.Hem kendimi geliştirerek, hem de okuduğum bölüm dolayısıyla birşeyler ortaya çıkıyor işte.İnsanın kendini geliştirmesi çok önemli.Zaten sen en önemli şeyi aşmışsın.
Evet maalesef elektronik ile ilgili birçok doküman ingilizce verilmekte.Her konuda böyledir aslında.programlama,web tasarım araçları,devreler,elektronik kitapçıkları vs..

Bak birde sana başka bir flip-flop örneği vereyim altındada çalışma mantığı var

http://www.elektrotekno.com/about40347.html

mantığı kavrarsan zaten yapamayacağın devre yok.

Anonymous dedi ki...

http://www.falstad.com/circuit/e-index.html

bu adreste çok güzel şeyler buldum. mutlaka bakın. animasyonlar çok güzel. java gerekli. mouse ile hangi elemanın üstüne gelsen rakamlarla neler olup bittiğini görüyorsun . ayrıca zamanı ve akımı (bazende voltajları) istediğin hıza ayarlayabiliyorsun.

Adsız dedi ki...

31 aralık 2009 da yazılım var garanti bu devre çıkacak sağ olsun hacamız anattı. tabi bizim sınıftakiler ve ben ne kadar anladıysak! bildiğim kadarıyla aramızda 3 bacak olarak tabir etiğimiz transisstör bu decrede anahtar görevi görüyo.yani kapı açıldığında led yanıyo kapandığında sönüyo. DOĞRUMU ACABA...

yucel dedi ki...

merhabalar Adsız;
geç cevap verdiğim için özür dilerim.Sanırım sınavını oldun bile :) ama maalesef yorumunu yeni gördüm.
Flip-flop devrelerini anlaman için multivibratörlerden başlamalısın bence.Flip-flop devrelerin temelini oluşturan multivibratörlerdir.
Transistör beyzi tetiklendiğinde collektör üzerinden akım geçerek emiter üzerinden devreyi tamamlar.Evet anahtar görevi görmektedir bu devrede.
Kondansatörün şarj/deşarj özelliğinden faydalanarak kondansatör belli bir gerilime şarj olduktan sonra transistörü tetikliyor.

Adsız dedi ki...

bn pano dersi görüom aq hala elektironik dersi görüyom anlamıom kardeşim zorlamı

Adsız dedi ki...

bu devre 12 voltta çalışırmı ?

yucel dedi ki...

tabi ki çalışır,ledleriniz daha parlak olur :]]

Unknown dedi ki...

s.a yücel ben Elektrik - elektronik 1.sınıf öğrencisiyim.Benim transistörlü flip flop yapmam gerekiyor. Bana bu projenin tanıtımını,amacını,sistemin blog diyağramını ve analizini anlatırmısın rapor için gerekli internette araştırdım ama pek bir şey bulamadım.

yucel dedi ki...

boş vaktimde belirttiğiniz kriterlerde bir doküman yazmaya çalışacağım :]

Unknown dedi ki...

tamam ancak 1 hafta içerisinde yazarsan sevinirim:D

Adsız dedi ki...

valla annemi aglattı bu ve bunun gibi devreler

Adsız dedi ki...

Siz kurban olun be bu devreye :D burdur meslekyüksekokulundayım bu devreyi hoca kolay diye kabul etmemesinden korkuyorum :D

Adsız dedi ki...

arkadaşım şu entegre 13001 olsa olmazmı

gamze dedi ki...

kullanılan flip floplar devrede anhtarlama elemanı olarak mı kullanılmıştır

yucel dedi ki...

evet gamze anahtarlama elemanı olarak kullanılmıştır.Bir transistör iletimdeyken diğeri kesime gitmektedir.

Yorum Gönder